onsdag 18. februar 2009

Jobbe uten lønning?



Jeg fikk i oppgave å skrive litt om Marika Lüders (forsker i SINTEF) sine synspunkter om offentlig kommunikasjon fra Østlandssendingen 8.november. Selve lydklippet varte i 8 minutter, og jeg klarte ikke følle med på alt. Men jeg fikk i vertfall med meg at hun snakket om Elektroniske borgere og toveiskommunikasjon mellom folk og styremakter.

Hum mente at etter mange år med internett sider, og radioer der vi mottok den offentlige informasjonen fra staten o. l. Var det på tide at befolkningen skulle hjelpe og dele med hverandre. Rett og slett en endre i kommunikasjonen på internett. Hun nevnte Presidenten i USA, Obama og Gordon Brown. Hun nevnte her sider som de hadde brukt for å få kontakt med befolkningen og snakke med sine velgere. Der kunne også befolkningen kommentere tilbake, og komme med innspill. Hun nevnte også en side der befolkningen i Storbritannia kommenterte og la inn info selv, Fiks my streat. Den siden kunne folk legge inn klager med/ eller bilder av ting som plaget dem. Om det var et hull i asfalten, eller om det var andre ting som de ville fikse på i veiene. De snakket også om et program som jeg tror heter Twitter, det er en mikro blogg, som du kan skrive 140 tegn om ting som du gjør eller legge ut linker. mye brukt av Gordon Brown.

Hun snakket også om den offentlige informasjonen, som wikipedia. Hun var i gang med å utvikle en ny nettplass, Wikkinorge.no. Der kunne borgerne i norske skrive om viktige temaene, dele og delta med ting, og oversette vanskelige ord så de blir mer forstålelig.

Jeg er faktisk enig med henne. Internett trenger ikke bare være en plass der vi får offentlig informasjon fra staten, men en plass der vi som borgere i Norge kan hjelpe og dele ting med hverandre. Lüders sier og at staten tar henne seriøs med denne wikkinorge.no, og det er bra. Men jeg tror at staten er litt skeptisk til dette, så wikkinorge kommer nok ikke til å komme ut med det første. Vi normen er jo ikke så veldig flink med å hjelpe andre om vi ikke får betalt for det. Kan dette være noe positivt for oss? Er vi modne nok, og har god nok tålmodighet for å bruke flere timer på å forenkle stoff som kan hjelpe andre normen, uten lønning? Det tror ikke jeg.